+32 497 85 46 41 hilde@start2laugh.be

Lachyoga

Een bevrijding voor lichaam en geest

Wat is lachyoga?

Lachyoga is lachen zonder reden en ook zonder remmen. De lach is hier een lichaamsoefening. We lachen langer en dieper dan om de beste mop!
Meestal lachen we om een reden. Om humor of een andere mentale prikkel die ons brein binnenkomt. Onze hersenen bepalen dan of en hoe lang we lachen.
Bij lachyoga wordt de lach niet vanuit het brein, maar vanuit het lichaam gestuurd. Simpelweg vanuit de keuze om te lachen. De hersenen krijgen even rust en die ontspanning voel je dan ook diep na een lachsessie.

Controle loslaten

Lachen is controle loslaten, je durven overgeven aan kinderlijke speelse energie en daar de bevrijding van ervaren. Jonge kinderen lachen immers heel vaak en zonder reden. Zij hebben nog geen gevoel voor humor. Ze lachen omdat ze nieuwe dingen ontdekken, opgaan in hun spel. Ze lachen simpelweg omdat ze leven.
Wij volwassenen hebben onze vrije lach vaak afgeleerd ten voordele van de zelfbeheersing en de controle. Als we daarin overdrijven, komt ons lichaam in blijvende spanning en stress terecht en ons hoofd in non-stop gepieker. Want zeg nu zelf, wat heb je eigenlijk werkelijk onder controle?
Dus, doe jezelf een plezier. Laat even alles los, neem je ruimte in en lach! Ook als je je slecht voelt. Zeker als je je slecht voelt. Je geeft er je lijf en leden een ware feel-good boost mee. Misschien voel je je nadien wel anders… Lachen op zich lost niets op, maar het creëert wel ruimte. Veel ruimte. Afstand. Adem. En vandaaruit kan een nieuw perspectief ontstaan, de weg naar vrijheid.

Wat doen we in lachyoga?

Lachyoga is een combinatie van vrij lachen, speelse lachoefeningen en diepe ademhalingsoefeningen uit de yoga. Eigenlijk is lachen een vorm van diepe ademhaling. Bij een diepe schaterlach lach je je longen leeg en adem je tot 25% meer verse zuurstof in dan bij een normale ademhaling. Op het einde van een lachsessie nemen we de tijd voor relaxatie.

Fake?

Deed je dit nooit eerder, zegt je brein wellicht ‘da’s fake!’ Logisch, ons brein werkt via logica. Lachyoga is niet logisch. Maar meestal ligt het grootste plezier net dat ene stapje buiten je comfortzone.
Wel hebben we spiegelneuronen in onze hersenen die maken dat we de emotie van anderen kunnen weerspiegelen. Dus iemand zien lachen doet je zelf ook lachen. Een sessie lachyoga is dus een heel aanstekelijk spel.

Vind je het toch moeilijk je over te geven, dan is er niets mis met aanvankelijk te faken. Fake it ‘till you make it, zegt het spreekwoord. Want zelfs als je faket, gaat je brein toch nog gelukshormoon en ander goeds produceren. Je brein kent het verschil niet tussen ‘echt’ en ‘niet echt’ lachen als het op de effecten voor je lichaam neerkomt. Maar je zal zien, als je je niet verzet, kom je toch heel snel bij je spontane natuurlijke lach uit.

Ontstaan lachyoga

Lang voor lachyoga ontstond, werd lachen al ‘beoefend’ als een praktijk tot innerlijke bevrijding.  De Indische vrijdenker Osho was de geestelijke vader van de lachmeditatie, die ook in lachyoga wordt toegepast. Ook bepaalde zenboeddhisten gaan ’s ochtends in alle vroegte, nog voor hun meditatieve praktijk, eerst een kwartiertje lachen. 
Lachyoga zoals we het vandaag kennen, is ontstaan in 1995, eveneens in India. De arts Madan Kataria en zijn vrouw Madhuri ontwikkelden deze combinatie van lach- en ademhalingsoefeningen onder het motto ‘laughter for peace, health and happiness’.
Sindsdien heeft lachyoga zich verspreid over alle werelddelen. De lach is de meest universele taal die we spreken, toch?

Meer weten?